Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа
Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа / снимка: БГНЕС
Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа
83047
Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа
  • Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа

Над два часа бившата съдийка Румяна Ченалова прекара на разпит в ДАНС.

В последния месец посещенията на Ченалова при разследващите станаха редовна практика. Този път тя е дала свидетелски показания във връзка с работата си по търговско дело в Софийския градски съд.

Цацаров намекна кой е сценаристът на скандала със записите

За поредния си разпит в междуведомственото спецзвено "Аникорупция" Ченалова не даде подробности с обяснението, че има следствена тайна и предстои тя отново да дава показания.

Бившата съдийка обаче коментира предстоящото заседание на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет другата седмица, когати предстои тя да се изправи очи в очи с доскорошната си приятелка Владимира Янева.

Христо Иванов: Не „опраскването" е важно

Двете би трябвало да бъдат изслушани от членовете на съвета във връзка със скандалните записи на техни разговори, в които двете коментират различни схеми на "опраскване" и "оправяне" в съдебната система, в които бяха замесени премиерът, главният прокурор и други влиятелни личности от политическите среди:

"Аз много мислех дали трябва да се явя, не за друго, а защото тази процедура - очна ставка, се извършва, когато има противоречиви твърдения по определени факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща, а тя казва, че не си спомня. Очна ставка би била резонна, ако тя казва, че не ми ги е казвала. От друга гледна точка, считам, че трябва да се явя, за да покажа, че стоя зад твърденията си, не се отказвам от тях и съм готова да ги заявя и пред Владимира Янева. Това е моето крайно решение".

И "Делян" изскочи от аферата "Яневагейт"

Ченалова прогнозира, че в крайна сметка разследването по случая ще бъде провалено:

"Естествено, ще остана само аз, която ще твърдя, че съм ги чула. Производството ще приключи с постановление за прекратяване, че няма такива факти. Понеже аз единствена ще твърдя, че това е така, може да ми повдигнат обвинение за набедяване, защото ще го твърдя пред орган на досъдебното производство. Никой няма интерес от тези хора да се разкрият фактите. Виждате какво казаха - че няма такова нещо, че това са измислици".

Вчера главният прокурор заяви, че записите на разговорите между Ченалова и Янева в момента са подложени на техническа експертиза, която щяла да приключи след около 15 дни. Как и дали ще бъде проверявано съдържанието на разговорите обаче, не е ясно.