Разпитаха мъжа от белия бус, предизвикал паника пред Летище София
Разпитаха мъжа от белия бус, предизвикал паника пред Летище София / снимка: БГНЕС
Мъжът от белия бус, предизвикал паника пред Летище София, вече е в България
83026
Мъжът от белия бус, предизвикал паника пред Летище София, вече е в България
  • Мъжът от белия бус, предизвикал паника пред Летище София, вече е в България

Собственикът на белия бус, който предизвика паника на летище София заради съмнение за бомба, пристигна по обед в столицата. 41-годишният арменец Арташес Тигранян, който живее в Белгия, веднага е отведен от полицията, за да даде показания, които да послужат за изясняване на случая. Пред журналисти днес неговият приятел Кеворк Кеворкян обясни, че са останали шокирани от новината, че микробусът им е проверяван от спецчастите заради съмнение за бомба.

Малко по-късно стана ясно, че след като е бил разпитан, собственикът на буса е бил освободен.

Собственикът на паркирания бус пред Терминал 1 проговори

"Разпитахме собственика на буса, който беше паркиран на 1 декември пред Терминалн 1 на Летище „София" и го освободихме, тъй като няма основание да го задържим". Това каза за Агенция „Фокус" директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Той обясни, че в понеделник най-вероятно ще бъде извикан пак.

„Вторият ще бъде разпитан и ако не се установи нещо незаконно и той ще бъде освободен. Изясняваме фактите и обстоятелствата за буса, за пребиваването му на територията на страната. Засега няма нищо притеснително", увери Младен Маринов.

Не откриха бомба в буса пред Летище София

Преди да излети за Брюксел, Арташес Тигранян паркира микробуса, пълен с голямо количество амбулантни стоки, на паркинга пред Терминал 1. По думите на приятеля му, който днес кацна с него в София, мъжът е отпътувал, за да вземе документи от белгийската столица. Едва вчера обаче двамата разбират какво се е случило с микробуса на софийското летище:

„Дойдох с моя приятел, за да разберем какво се е случило тук преди два дни. Той е оставил буса на паркинга и е отпътувал за Брюксел, за да вземе някакви документи от там и си е взел билет за обратно. Сега се връща, аз съм с него, за да му помогна и да видим каква е ситуацията, защото вчера чухме по новините, че нещо се е случило тук. Видяхме буса и идваме да видим какво е станало. Сега аз очаквам отговор. Те ми зададоха някакви въпроси, а моят приятел е в полицията...", каза Кеворкян.

Разследват гафа с информацията за намерена бомба на Летище София

Кеворкян обясни още, че с приятелят му Тигранян вчера дори се свързали с полицията в Брюксел, за да разберат повече информация по случая, от там обаче ги успокоили, че няма нищо сериозно:

"Аз дойдох само, за да му помогна, за да видим какво става тук, чухме че е нещо опасно, но после прочетохме, че всъщност нищо не се е случило, но е имало паника... едва вчера чухме по новините за случая и бяхме шокирани, дори питахме полицията в Брюксел дали могат да ни помогнат с информация. Те ни отговориха, че нищо опасно не се е случило, но че се налага да се върнем в София", допълни още Кеворкян.

Мъжът заяви, че все още нямат информация дали ще бъдат компенсирани за стока, която пострада по време на спецакцията във вторник. Тогава част от багажа, за който имаше съмнение, че може да съдържа взривно устройство, беше взривен от отряда за борба с тероризма. В крайна сметка нищо опасно не бе намерено.