Разследват гафа с информацията за намерена бомба на Летище София
Разследват гафа с информацията за намерена бомба на Летище София / снимка: БГНЕС

Прокуратура разследва вчерашния гаф на Летище София, при който служителка на аерогарата публично съобщи, че е намерено взривно устройство.

Това каза за Дарик главният секретар на МВР Георги Костов.

Премиерът Борисов: Банда некадърници сътвори паниката на летището

По думите му процедурите за реакция в ситуации на криза са остарели, но в случая вината не е в полицията.

Според Костов критиките на премиера Борисов, който заяви, че „банда некадърници е предизвикала паника на Летище София", донякъде са основателни.

Експерт: Бусът на Терминал 1 може да е пренасял взривни вещества

„Информацията никога не сме твърдели дали е фалшива или истинска. Просто проверихме един сигнал с подобаващото внимание. Основният проблем, който бе констатиран, е свързан по-скоро с информацията, която се изнася чрез медиите за гражданското общество. Проблемът, който се видя, е, че неоторизирано лице е дало такава информация, вследствие на което имаше действие на тревога, донякъде - и на паника", обясни Костов.

Костов: Лицата, влезли с буса на летището, са с рисков профил

„Има образувано досъдебно производство във връзка с разпространените неверни данни, които са предизвикали тревога в населението. Нека приключи разследването и ще се види на кого каква е вината", добави той.

Бъчварова замеси и медиите в създалата се паника на Летище София

Вътрешният министър Румяна Бъчварова замеси и медиите в създаването на паника на летище София. Според нея журналистите са използвали непроверена информация за наличие на взривно устройство, подадена от служителка, чиято самоличност дори шефът на летището не е разпознал. Бъчварова съобщи, че в момента се разработват планове за действие в такива ситуации, с особено внимание към правилата, по които се дава информация на медиите. Тя похвали кучето, участвало в оперативните действия вчера, и допълни, че не всички методи, с които работи МВР, трябва да бъдат публични. Вътрешният министър разкритикува организацията по външния периметър на летището, но според нея служителите са действали по дадените им указания.