Разликата в разчетите за учителските заплати е 500 млн. лв.
Разликата в разчетите за учителските заплати е 500 млн. лв. / netinfo
Разликата между това, което правителството е направило като разчети за увеличение на учителските заплати и това, което синдикатите искат - 100% увеличение на възнагражденията, е половин милиард лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след срещата си с представителите на Съюза на работодателите в сферата на образованието.

Даниел Вълчев заяви, че ако се стигне до ефективна безсрочна стачка от 24 септември, най-трудно ще се организира учебният процес в училищата, в които една част от учителите стачкува, а друга – не.

Министърът изрази надежда, че при преговорите със синдикатите в петък ще се постигне споразумение за учителските заплати.

Ако има ефективна стачка от понеделник, родителите на учениците и на децата от детските градини трябва да бъдат уведомени от учителите поне три дни преди началото на стачните действия.

Като част от протеста за по-високи заплати на учителите трите синдиката в сферата на образованието организираха ден на мълчанието в класните стаи. Част от учителите влизаха часовете и преподаваха урока, пишейки го на дъската, но не разговаряха с учениците. След срещата с работодателите стана ясно още, че повече от 95 процента от училищата в страната са приели диференцираното заплащане. За това са предвидени 15 милиона лева.