/ пресцентър, МВР
Операцията е проведена от служители на ГДБОП под ръководството на Софийска районна прокуратура
В хода на действията е документирана престъпната дейност на интернет търговци от София, разпространяващи на територията на страната, Европа и САЩ фалшиви резервни части за над 20 от най-известните марки автомобили. За целта извършителите използвали най-известните местни и чуждестранни онлайн платформи за безплатно публикуване на обяви, като броят на продаваните артикули в тях надвишавал 280.
 

пресцентър, МВРОт претърсените 5 адреса и автомобила в София са иззети над 490 въздушни възглавници и множество компоненти за тях, маркирани с отличителни търговски белези на най-широко разпространените автомобилни брандове.

След спецакция: Хванаха мъж в опит да продаде четири старинни ценни икони (СНИМКИ)

В един от домашните адреси били открити и иззети средствата, с които се е извършвала част от дейността по продажба: компютърни конфигурации, мобилни телефони, печати на фирми, касови апарати и много на брой товарителници от използваните куриерски фирми.
 

пресцентър, МВРВ жк. „Младост“ антимафиотите установили и складовото помещение, в което от внесените в страната компоненти се извършвало сглобяването на фалшивите въздушни възглавници. Освен че нарушавали правата на редица маркопритежатели процесът по сглобяването им не подлежал на последващ контрол, който да удостовери надеждността при използването им в автомобилите. Една от засегнатите търговски марки установила голямото закъснение във времето за отваряне при настъпване на инцидент, в сравнение с оригиналните, след като се сдобила с фалшификат именно от въпросните търговци.
 

пресцентър, МВРОсвен продажбите зад граница, вносът на висок брой катастрофирали автомобили в страната осигурявал перманентен пазар на установените фалшификати на местно ниво. 

Проведената операция е част от стратегията на държавата за засилено противодействие на престъпленията срещу обекти на защитени търговски марки и повишаване качеството на предлаганите онлайн услуги до краен потребител.През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.