При акция на МВР в София, Тетевен и Сливен са задържани четирима души, един от които криминално проявен. Трима от тях бяха привлечени от спецпрокуратурата като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за набиране и трафик в чужбина на лица от мъжки пол с цел сексуална експлоатация.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от 2018 г. Участниците набирали момчета и млади мъже между 14 и 24 г., предимно спортисти от школи по борба и с нисък социален статус. Най-често това ставало чрез социалните мрежи и с обещания за високи възнаграждения.

Тези, които проявявали интерес, били канени в луксозно жилище и заснемани във видеоклипове с порнографско съдържание. Така жертвите били държани в подчинение докато бъдат транспортирани зад граница - според събраните досега доказателства в Англия, Швейцария, Франция, Германия и Дубай (ОАЕ). Там те били предлагани в сайтове за запознанства.

МВР със списък на неосъществени арести от 2018 г. заради прокуратурата

В хода на претърсванията са открити ценности и предмети, имащи отношение към престъпната дейност на групата. Разпитани са редица свидетели, между които и пострадалите.

Разследването е образувано през 2020 г. и е водено от екип от следователи в отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата са повдигнати обвинения за осъществени от него 5 трафика на хора.

С постановления на наблюдаващия прокурор на тримата обвинени е наложено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.
БТА