/ МВР, пресцентър
При съвместна акция на правоохранителните органи в България и Великобритания разбиха голяма престъпна група, извършваща трафик на хора с цел сексуална експлоатация. На идентифицираните пет жертви на престъпната дейност е предоставена закрила и помощ, посочиха от полицията. 

Операцията е проведена на 26 април. 

Задържани са 9 заподозрени, извършени са 8 претърсвания – по четири на територията на нашата страна и на Обединеното кралство. Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и скъпоструващи автомобили, имащи отношение към случая, на стойност над 1.1 милиона евро.

МВР трафик на хора
МВР, пресцентър

Разследването на престъпната мрежа започва във Великобритания през месец ноември 2021 г. Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Великобритания, като жертвите били принуждавани да проституират и разпространяват наркотици в Лондон и околностите.

Според първоначалните данни приходите от престъпната дейност са били изпирани чрез бизнес и движимо и недвижимо имущество във Великобритания и България.

Европол подпомага случая от 2021 г. чрез обмен на информация между правоохранителните органи и анализ на придобитите данни, а служител на агенцията е командирован в България по време на операцията за подпомагане на разследването. В Евроджъст случаят е отворен през януари 2022 г. по искане на властите във Великобритания. През месец юни агенцията подпомага създаването на съвместен екип за разследване между двете държави. Проведени са координационни срещи за изясняване на юридическото сътрудничество и подготовка на съвместното и едновременно провеждане на операцията.
МВР