/ Thinkstock/Getty Images
ГДБОП и Специализираната прокуратура неутрализираха организирана група, занимаваща се с извършването на престъпления с електронни платежни инструменти, съобщи СДВР. Бандата е изготвяла скимираща техника, а акцията по залавянето е протекла на 12 и 13 юли. За да стигнат до престъпниците, органите на реда работили в няколко области-София, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич и Велико Търново.

Проверени са 24 адреса и 13 автомобила, а задържани са 15 души. Само на територията на столицата са реализирани претърсвания на 12 адреса и на 9 моторни превозни средства, в рамките на 24 часа били задържани 11 лица.

Задържаха трима българи, източвали банкови карти в Хамбург

Установени са 3 работилници за скимираща техника, една от която била в апартамент в жилищна сграда, обособен и предназначен единствено за целта. Иззети множество метални, пластмасови заготовки за различен тип скимиращи устройства, калъпи за производство на части за АТМ, панели и клавиатури за банкомати, множество скимиращи устройства, предназначени за копиране на данни от банкови карти. Открити са също така ПОС терминали, банкови карти, бели пластики, както и пистолет „Макаров“ със заличен сериен номер и 50 боеприпаси.

Мъж откри скимиращо устройство, докато тегли пари

Други две работилници за скимираща техника са установени на 5 адреса на територията на Варна. Там са задържани други двама участници в престъпната дейност, иззети са множество доказателства.

Разбиха международна банда за източване на банкови карти, арести и в България (ВИДЕО)

При претърсване на три адреса на територията на Велико Търново е задържан друг съучастник в престъпния занаят. Там също е установена работилница за скимиращо оборудване, от която са иззети платки, камери, усти и други елементи, предназначени за изготвянето на скимираща техника.

Как може да откраднат парите ни от картата, докато пътуваме в метрото

Следваща аналогична работилница е открита при претърсвания на два адреса в Русе, в които са намерени редица доказателства, задържан е и местен жител, занимаващ се с престъпната дейност. Друг съучастник е установен при предприетите оперативни действия на два адреса в Добрич и с. Мокрище.

Общият брой на установените работилници за скимираща техника на територията на страната е 7, като от всички за иззети голямо количество оборудване, предназначено за копиране на данни от банкови карти. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Специализирана прокуратура, обвинения са повдигнати на 6 лица, едно от които е обявено за издирване. Работата по случая продължава.