Задържаха трима българи, източвали банкови карти в Хамбург
Задържаха трима българи, източвали банкови карти в Хамбург / ThinkStock/Getty Images

Неутрализирана е организирана група, занимавала се престъпления, свързани с електронни платежни инструменти.

Успешната операция, проведена в германския град Хамбург, е резултат на осъществен активен информационен контакт и разследване от служители на ГДБОП и германските им колеги, съобщиха от МВР.

Разследването на българските служби започнало след подаден от Германия сигнал за български граждани, извършващи престъпления с електронни платежни инструменти на територията на Германия. Стартира активен информационен обмен между ГДБОП - МВР и Германската полиция. В хода на предприетите действия е установено, че тричленната група е наела апартамент в град Хамбург.

На 13 май, в резултат на осъществените координация и взаимодействие, на територията на град Хамбург , в момент на „скимиране“ на банкови карти на банкомат в хотел в града, е задържан 24-годишен мъж, с постоянен адрес в София. От него е иззета скимираща техника. В хода на операцията, малко по-късно са установени и задържани и двамата му съучастници – на 27 и 31 години, също от София.

При извършените процесуално-следствени действия в апартаментите, обитавани от тримата българи, са намерени и иззети „скимираща“ техника, таблет и лаптоп.

Работата по изясняването на цялостната им престъпна дейност на територията на германския град продължава.