/ БГНЕС
Министърът на вътрешните работи не разпорежда на всеки полицай къде да отиде да си свърши работи. Внушенията, че министърът е използвал полицейски сили, за да въздейства върху изборите за президент са неточни и злонамерени.

Това заяви вътрешния министър Бойко Рашков, след като стана ясно, че МВР е влязло в СУ „Св. Климент Охридски“, в УНСС и в Техническия университет. По думите му той е разбрал за проверката от един от кандидатите за президент по време на снощния дебат по БНТ.

След сигнал: Проверки на полицията в три университета в София

"Ако полицейските органи са си планирали така нещата, че да правят проверка, аз не мога да зная 49 хиляди служители какво правят. Университетът - това не е защитена територия. Представете си ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ. МВР няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки", категоричен беше Рашков.

Той обясни, че миналата година правителството на Борисов е отпуснало първо 68 млн., а после още 10 млн. лева за ремонт на общежития, които са към няколко университета. Имало е разпореждане на тогавашния министър на образованието договорите да бъдат така сключени, че да се осигури възможност да се изплатят авансово всички суми на евентуалния изпълнител. "Колко инхаус процедури видяхме. За пътища, за магистрали. Ние сега трябва да изясняваме къде са отишли парите - дали при клошарят от с. Бързия, на когото са му обещали 20 000 лева за да изтегли парите, а после е починал от коронавирус", каза Бойко Рашков.

По думите на министъра трябвало да се провери дали при "процедурите за парите на ВУЗ-овете, не е същото като парите за АМ "Хемус". По време на пресконференцията бе изяснено, че в трите столични университета се прави проверка от икономическа полиция, а не е имало "нахлуване" на ГДБОП. "Другите университети нищо не са казвали. Може би защото там няма хора, които са издигнати за президент", изтъкна той.

Рашков проверява съмнителна практика на кметове, свързана с изборите

Бойко Рашков каза още, че с него не са водени разговори да участва в правителство с мандат на "Продължаваме промяната". "Малко ме изненадват информациите, които чета в медиите", допълни вътрешният министър.