Радостин Василев е депозирал в деловодството на парламента уведомително писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, в което посочва, че от днес напуска парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента. Той обаче остава в Народното събрание като независим депутат.

В петък на пресконференция, на която Василев представи запис от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, той обяви, че ще напусне парламентарната група на ПП-ДБ и няма да подкрепи правителство с втория мандат. След изнесения запис от ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите за съвместно управление с ПП-ДБ.

По-рано днес Василев обяви пред БНТ, че се страхува за живота си и е под охрана на полицията. 

Той посочи, че не се чувства предател и допусна, че е възможно хора от обкръжението му да са предупредили лидерите на ПП-ДБ за това, че има намерение да публикува записа. "Винаги трябва човек да се оглежда в редиците си постоянно. Оказва се, че е закодирано да има при нас предателство. В никакъв случай аз се нямам за предател, напротив - имам се за човек, който единствен има смелост да прави това, което обществото има право да знае", изтъкна той.

Междувременно стана ясно, че Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за принуда, упражнена спрямо депутат от 49-ото Народно събрание. Според данните на 25 май народният представител с инициали Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е бил заплашен. В петък е дал сведения пред прокурор. В случай че бъдат събрани доказателства за престъпление от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийската градска прокуратура. Справка на интернет страницата на парламента показва, че единственият депутат с инициали Р.В. е народният представител Радостин Василев. 

Според неофициална информация на NOVA Кирил Петков днес е бил призован на разпит в Софийската районна прокуратура. От държавното обвинение засега не потвърждават. Няма яснота и за кой случай е бил повикан. Известно е обаче, че съпредседателят на „Продължаваме Промяната” не се е явил.

От пресцентъра на ПП заявиха, че разпитът на Петков за днес е бил отложен за друга дата и час. 
Нелли Желева/БТА, nova.bg, БНТ, СРП