/ БТА
Президентът Румен Радев отличи с Почетния знак на президента изявени български дейци. 

"За мен е удоволствие да отлича видни наши дейци на културата, образованието и спорта", каза държавният глава по време на церемонията по връчване на Почетния знак на президента. Събитието се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Президентът награди с държавни отличия изтъкнати български дейци

Церемонията бе открита с химна на Република България. 

Отличени бяха шестима дейци от различни сфери - Боряна Кадмонова, проф. Васил Жечев, доц. Георги Хинов, Дарена Попова, Златка Ставрева и проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

Президентът Радев подчерта, че и шестимата предложени за отличие се радват на високо обществено признание и уважение.

Макар и посветили своите научни и творчески усилия в различни обществени сфери, днешните лауреати са посветили своята гражданска енергия в една обща посока и цел, а именно развитието ни като модерна и европейска държава, с богата духовност и традиции, с висок интелектуален и творчески потенциал, открои в речта си президентът.

Днешната церемония е израз на признателността на обществото за вашата всеотдайна работа за издигане на още по-високо равнище на българската наука и образование, духовност и култура, добави той. И заяви, че дейността на отличените прославя страната отвъд нейните предели.

Вярвам, че вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развитието на знаещи и можещи, здрави и духовно богати млади хора, не само ви свързва и обединява, но е и цел и отправно начало на вашите многобройни последователи, отбеляза държавният глава.

Радев пожела здраве и дълголетие на всички отличени.

В началото на церемонията бе представена кратка биография на отличените, в които бяха изтъкнати техните професионални успехи.

Отличие беше връчено на Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Еврика“. От прессекретариата на президентството посочват, че тя е отличена за нейния значим принос към българската наука, техника и предприемачество.

За неговия значим принос за развитието на висшето образование, спорта и туризма беше удостоен и президентът на Колежа по туризъм – Благоевград проф. д-р Васил Жечев.

Почетният знак на държавния глава беше връчен и на хореографа доц. Георги Хинов. Той бе отличен за неговия значим принос в областта на българското фолклорно танцово изкуство.

Диригентът на академичен хор „Ангел Манолов“ към Национален студентски дом маестра Дарена Попова бе удостоена за нейния значим принос в развитието на българското хорово пеене.

Странджанската народна певица Златка Ставрева бе удостоена с Почетния знак на президента за значимия ѝ принос в развитието на българското фолклорно певческо изкуство.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев, преподавател и учен, бе отличен за неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-а годишнина.
 
Борислава Бабиновска/БТА