Президентът: България се нуждае от ефективно и иновативно здравеопазване с фокус върху професионалното развитие на младите медици
От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени  предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите.
 

пресцентър, Президенство на Република България

 
Като основни недостатъци бяха идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава отбеляза инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България.

БЛС: Ще се обсъдят допълнителни средства за работещите на „първа линия“ в условията на COVID-19

Румен Радев посочи, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на  медиците, които започват своята кариера у нас.
 
По думите на Румен Радев водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализации „държавна поръчка“.
 
Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата.

„Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.
 
На срещата със специализантите беше обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в голям брой населени места в страната. В разговора с държавния глава младите лекари изразиха мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.