На 1 май отбелязваме Световния ден на труда и Международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за обществена и социална справедливост – 8-часовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята на няколко поколения. Войната е най-зловещият враг на труда. Това заяви президентът Румен Радев в обрщъние към нацията по повод 1 май - Деня на труда.

"Опустошението разрушава съзиданието, граденото с векове изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии, цели градове са в руини", посочи държавният глава.

Костадинов иска незабавна оставка на правителството

България вече понася косвени щети от тази война от енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът да ескалира войната кат общоевропейска или дори световна е реална. Нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка - да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си", заяви той.

"В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите на войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение, които търсят от този братоубийствен конфликт. Наш дълг е да не позволим въвличането на Родината във войната, да не се поддаваме на милитиристичните призиви, с които започва всяко кръвополитие, да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не позволим политически шарлатани да ги използват за свои употреби", апелира Радев.