Президентът Румен Радев направи от Малта първи коментар, след като станаха ясни изборните резултати, а партиите предстои да вземат важно решение за следващите стъпки. Държавният глава заяви, че още следващата седмица ще обяви първото заседание на 48-ото Народно събрание. 

"Ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя с техните виждания, тъй като сега е важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", посочи Радев. 

Той благодари на българските граждани, че са гласували и са дали своята оценка и отправи апел към партиите.

"И тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха възможност и за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак за партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения. България има нужда от работещ парламент и устойчиво, редовно правителство", посочи Радев. 

"По-тревожното е, че зад издигането на нови, червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата", допълни президентът и се обърна към партиите: "Не е чак толкова страшно, защото само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата, без особени затруднения".

"Няма страшно, сега не е време за малодушие, не е време за тесни, партийни сметки, България има нужда от работещ парламент, време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост", допълни той.