/ Президентство на Република България
Президентът проведе видеоконферетна връзка с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле
Истинското европейско обединение е изградено на основата на споделени културни ценности, а не финансови средства. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с генералния директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) Одре Азуле, който се проведе по повод 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията. В разговора участва и министърът на културата проф. Велислав Минеков.
 
България цени високо усилията на Одре Азуле за реформиране на ЮНЕСКО, за дигитализация на част от културно-историческото наследство и за отваряне на Организацията към младите хора, подчерта Румен Радев. Държавният глава открои активното участие на България в проектите на Организацията за опазване на културно-историческото наследство в страната ни и за мисията на ЮНЕСКО по света. Програмите за ЮНЕСКО дават възможност за много млади българи да опознаят по-добре своето минало, културните традиции и наследство на своя народ, посочи президентът.
 
Генералният директор на ЮНЕСКО: От 65 години България е напълно отдадена на дейността на организацията

Перспективите за задълбочаване на отличното партньорство между България и ЮНЕСКО в областта на образованието, науката и културата, също бяха обсъдени по време на срещата. Постиженията и опита на страната ни в разкриването и опазването на исторически и културни находки в областта на подводната археология, също бяха сред темите на разговора.
 
Румен Радев изрази и подкрепата на България за втори мандат на Одре Азуле като генерален директор на ЮНЕСКО.

В специално видеопослание генералният директор Одре Азуле отправи поздравление към България по повод 65-годишнината от присъединяването на страната ни към ЮНЕСКО.