България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност, подчерта държавният глава по повод 24 май
България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Имаме повод за оптимизъм. Това каза президентът Румен Радев, след като положи цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

„Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователни направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, допълни той.

Румен Радев отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави държавният глава.

Той коментира и кога според него младите хора ще се върнат в страната: „Ако гарантираме, че България ще бъде справедлива, свободна държава, в която младите хора ще просперират на базата своя талант и знания, а не на базата близост до управляващите - да, ние ще успеем”, категоричен беше президентът.

Радев беше попитан дали ще бъдат сменени шефовете на специалните служби. Държавният глава обаче отговори, че не желае да политизира днешния празник. Служебният премиер Стефан Янев каза, че ще коментира темата утре.