Работодатели и синдикати с ултиматум към политиците
Работодатели и синдикати с ултиматум към политиците / снимки: БГНЕС

Националните работодателски и синдикални организации отправиха общ ултиматум към политическите партии и институциите незабавно да предприемат действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас.

"В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа", представена пред медиите в Националния пресклуб на БТА.

От шестте организации отказаха засега да конкретизират какви точно стъпки ще предприемат, но намекнаха, че една от възможните е обръщение към избирателите преди вота. Трудът и капиталът са на единни политически позиции, присъдата сега не я произнасяме, но в момента я пишем, посочи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Като шамар срещу парламентарните партии - БСП, ДПС "Атака" и ГЕРБ, и предупреждение към тези, които искат да влязат в следващото Народно събрание - "България без цензура" и Реформаторският блок, обясни общата позиция Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Не искаме една партобизнес олигархия да замени друга партобизнес олигархия", подчерта той.

Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-то НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година. В същото време депутатите спешно да гласуват решения, свързани с финансовата устойчивост в здравеопазването (в т. ч. и актуализацията на бюджета на НЗОК), в енергетиката, в социалната сфера в частта с обвързването на ръста на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

В декларацията се настоява президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот.

Шестте организации искат също служебното правителство да започне и подготовката за Бюджет 2015, както и правителството на Пламен Орешарски да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на мандата си.

"Партиите в парламента да се вземат в ръце и да си свършат работата, а тези, които искат да влязат в следващото НС, да станат част от общия консенсус", призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заради партийни интереси и сблъсъци е поставено на карта съществуването на цялата финансова система.

В дъното на банковата, финансовата и политическата криза е Народното събрание, което по думите на Божидар Данев за една година не е намерило сили да "прескочи котерийните борби". Банковата криза нямаше да се случи, добави Васил Велев, ако не бяха заложени политически игри, тя не е в резултат на обективни натрупвания.

Кризата има партийна "подкладка" - конфликтът "Делян Пеевски-Цветан Василев", посочи Данев. "Принос" имала и прокуратурата с нейните изпреварващи действия.

Източник: БТА

Работодатели и синдикати с ултиматум към политиците
netinfo