Работещите в музеите и галериите ще протестират на 24 ноември
Работещите в музеите и галериите ще протестират на 24 ноември / снимка: БГНЕС, архив

Музеите и галериите на протест на 24-ти ноември. Това става ясно от общо писмо на синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа". Протестът ще бъде под наслов „Ден на недоволството", а музеите и галериите ще бъдат затворени, докато служителите им ще са по работните си места. Повод за недоволството е новият бюджет за 2016 година, с който според протестиращите „се достига дъното".

В писмото си синдикатите посочват, че музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България. Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на младите им колеги от 1 януари 2016 година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата, казват още работещите в културните институции.

Сред исканията на недоволните служители са да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

Служителите в музеи и библиотеки със заплати като на чистачи

Хората искат още да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер. Работещите в музеите и галериите настояват и да бъде увеличена средната работна заплата в сектора поне с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Към тях се присъединяват и специалистите от библиотеките и библиотечното дело, които заявяват, че настояват за достойно възнаграждение за полагания от тях труд.

Те са категорични, че дори заплатите им да бъдат увеличени двойно, те пак ще са под средното за страната ни възнаграждение.