Служителите в музеи и библиотеки със заплати като на чистачи
Служителите в музеи и библиотеки със заплати като на чистачи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заплатите на музейните работници и библиотекарите ще се изравнят с тези на помощния персонал като чистачи и хигиенисти след вдигането на минималната работна заплата.
Това каза за Дарик председателят на Национална федерация "Култура" към синдиката КТ "Подкрепа" Кирил Бинев.

По думите му това действа изключително демотивиращо на специалистите, някои от които са със стаж от над 20 години. Бинев заяви, че от синдиката подготвят и протестни действия - ден, в който всички библиотеки и музеи ще бъдат затворени, докато персоналът е по работните си места. От синдиката настояват не само за увеличение на възнагражденията на хората в сектора, но и за повече пари в новия бюджет за култура.

По думите на Кирил Бинев вдигането на минималната работна заплата ще изравни възнагражденията на чистачите с тези на експерти по музеите и галериите:

„Хората са крайно демотивирани, защото с увеличението на МРЗ помощният персонал започва да достига с възнагражденията си заплатите на специалисти с по 20 години трудов стаж в тази сфера. На около 40 човека в НИМ сега трябва да им се вдигне заплатата, защото се вдига МРЗ - това са уредници, охрана. Т.е. нивото вече е на критичния минимум. Тези хора не могат да издържат семействата си, дори себе си не могат да издържат".

Бинев уточни, че синдикатът готви протестни действия.

„Взехме решение, че ще преминем към протестни действия. Засега графикът не е определен, но по-скоро ще се определи един ден, в който хората от музеите ще са на работните си места, но няма да приемат посетители", добави той.

От „Подкрепа" обявиха, че ще застанат и зад протеста на работещите в Националната библиотека на 10-ти декември.