Пътната обстановка в Източна България остава тежка
Пътната обстановка в Източна България остава тежка / cнимки: DarikNews
Пътната обстановка в Източна България остава тежка
25232
Пътната обстановка в Източна България остава тежка
  • Пътната обстановка в Източна България остава тежка

Запазва се усложнената зимна обстановка в България, особено в областите Бургас, Варна, ДобричШумен и Силистра, съобщиха от "Гражданска защита". Остава в сила обявеното бедствено положение в община Руен - Бургаска област, и в общините Аксаково, Суворово, Ветрино, Вълчи дол, Аврен, Долни чифлик и Бяла - област Варна.

Обстановката във Варненска област постепенно се нормализира, след като спряха валежите от сняг, съобщиха от Областната "Гражданска защита". През последното денонощие не са постъпвали сигнали за бедстващи хора. Училищата в областта не са подновили учебната дейност, детските градини и ясли функционират нормално.

Пътищата във Варненско са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. Затворени за движение са пътят за Бургас в района на Старо Оряхово, автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Слънчево, отсечката Баирбаши - Кичево, пътят Суворово - Ветрино и Суворово - Вълчи дол. Движението за Добрич се извършва с вериги. Затворен остава Дюлинският проход. От Пътно управление увериха, че няма закъсали автомобили и бедстващи хора.

От снощи е преустановено влизането на ТИР-ове във Варна, съобщи кметът Кирил Йорданов. Пътуващите по магистрала „Хемус" към Варна ще бъдат отклонявани при разклона на Слънчево по стария път Девня - Варна, а тези от Добрич, ще бъдат спирани в Аксаково.

Пътната обстановка в Източна България остава тежка
netinfo

Пристанище "Варна" функционира нормално. Полетите за и от София са отменени заради заснежаване на пистата на летище Варна, съобщават от варненския аеропорт. В момента екипи на летището извършват снегопочистване на пистата. Вчера летището остана затворено заради силния вятър и снегонавяванията.

Със заповед на кметовете на съставни селища в Бургаска област затвориха врати 39 начални, основни и средни училища, съобщи директорът на инспектората по образование доц. Таня Борисова. Основна причина за това е влошеното време следствие продължаващия снеговалеж.

Затворен за движение за неопределено време е път І-9 Варна - Бургас в участъка Старо Оряхово - до границата с област Бургас, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината са големите снегонавявания в района на Бяла, Варненско и обявеното бедстевно положение.

Пътят Казанлък - Бургас, в участък Дъбово - Ветрен, вече е отворен, съобщиха от АПИ. Вчера той беше затворен заради катастрофа. Пътят Бургас - Средец - Ямбол също вече е отворен. Вчера отсечката беше временно затворена заради катастрофа на територията на Ямболска област.

Затворена за движение и в двете платна остава магистралната отсечка Бургас - Карнобат. Пътният трафик се осъществява при зимни условия по главния път Бургас - Айтос - Карнобат. Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета на Ришкия проход, пътя Айтос - Провадия, пътя Слънчев бряг - Обзор и по пътищата в района на Странджа.

Пътната обстановка в Източна България остава тежка
netinfo

Валежите в Добричка област спряха, утихна и вятърът. Приоритет пред областния Щаб за координация сега е отварянето на повече пътища, за да се осигури снабдяване на населението с продукти, за евентуално оказване на медицинска помощ, както и за екипите на Е.ОН и ВиК.

Нормални са учебните занятия в Добрич и в помощните училища в Кранево и Каварна. По-късно днес ще стане известно дали принудителната ваканция в затворените училища ще продължи. Девет болни на хемодиализа ще бъдат извозени днес до добричката болница. Там вчера са приети 13 души. Осигурени са условия болните да останат в областната лечебница до нормализиране на обстановката.

Обстановка на територията на област Шумен остава усложнена заради обилния снеговалеж, съобщиха от полицията. Непроходими са пътищата до селата Лятно, Долина, Войвода, Избул, Правенци и Върбяне.

Забрани за движение на МПС са въведени за второкласния път Нови пазар - Тръница и за третокласния път Шумен - Каолиново, в участъка между Царев брод и Каолиново. В цялата област е въведено ограничение товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета и задължително с вериги. За проследяването на тази мярка са създадени контролни пропускателни пунктове на територията на Шуменска област.

В пет училища в област Шумен днес не се провеждат занятия заради усложнената зимна обстановка, съобщи за Дарик началникът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев. До някои от училищата не са успели да стигнат учениците, а до други  - учителите, обясни той. Днес не се учи в учебните заведения в село Друмево, община Шумен, в село Мировци, община Нови пазар, с. Златна нива, община Каспичан. Учебни занятия няма и в две учебни заведения на територията на община Каолиново - СОУ" Г.С. Раковски" и основното училище в село Лятно.

Пътната обстановка в Източна България остава тежка
netinfo

В област Силистра валежите от сняг спряха, пътищата са проходими при тежки  зимни условия, съобщават от Областната дирекция на полицията. Снежната покривка е между 30 и 50 см.

Затворен за движение остава участъкът с.Богорово - с.Кайнарджа, по пътя от Силистра за Добрич. И днес автомобилите минават през обходен маршрут с.Богорово - с.Войново - с.Кайнарджа. По-късно през деня се очаква да бъде отворен пътят с.Кутловица - с.Левски, в Алфатарския район, който се почиства.

Заради трудно проходими междуселищни пътища днес няма учебни занятия в 24 училища в общините Кайнарджа, Дулово, Алфатар, Главиница, Ситово и село Брадвари, Силистренска община, информираха от инспектората по образование. Само шест курса на автобуси са потвърдени за деня - в направленията Русе и София, допълват картината от силистренската автогара.

Проходими при зимни условия са Републиканските пътища в област Ямбол. Поради силния вятър и снегонавявания все още остава затворен за движение път ІІ-53 по направлението Калчево - Саранско - Челник. Движението с МПС по пътищата в област Ямбол да се извършва задължително с вериги, съветват от полицията. Пътните настилки се обработват със съответната техника. Почистват се и се опесъчават.

Пътната обстановка в Източна България остава тежка
netinfo

Екипите на Областно пътно управление - Ямбол продължават денонощното си дежурство за съблюдаване на обстановката по пътищата в областта. Пътнопочистващите фирми, ангажирани със зимното поддържане, работят съобразно въведената организация за обезпечаване на републиканските пътища при зимни условия. ОПУ-Ямбол апелира водачите на МПС да шофират с повишено внимание, да не предприемат рискови изпреварвания в заледените участъци и да се съобразяват със зимната обстановка.

Мъгла ограничава до 100 м видимостта на прохода Шипка, съобщиха от общинския съвет за сигурност в Габрово. През прохода се преминава при зимни условия,  заснежените настилки се почистват и се опесъчават. На места има и заледявания. С различна интензивност снеговалежът в планината продължава трето денонощие.

Всички пътищата във Видинска област са проходими, няма затворени за движение участъци, съобщават от ОДП. В по-голямата част от областта вали сняг. Няма населени места с прекъснато електрозахранване, без водоснабдяване и без телефонни връзки.

Пътната обстановка в Източна България остава тежка
netinfo

Автобус се е преобърнал край село Ерден, на пътя от Монтана за Бойчиновци, съобщиха от Националния медицински координационен център. Сигналът е подаден около 7.50 ч. По първоначална информация девет души, на възраст между 39 и 55 години, са пострадали. Те са с различни травми, но без опасност за живота. Четирима от пострадалите са хоспитализирани. Причините за инцидента се изясняват. В областта снеговалежите не са спирали.

Всички улици на масовия градски транспорт в София са обработени срещу заледявания и колите се движат по разписание, съобщи пресцентърът на Столичната община. Затруднения поради падналия сняг има в движението по направленията Кривина - Бусманци, Симеоново - Шумака и Бистрица - Железница. От общината напомнят на шофьорите, че движението в града трябва да се осъществява при зимни условия, да се спазва дистанция и съобразена с условията скорост.

Над по-голямата част от страната снеговалежите ще продължат до обяд с тенденция за отслабване, а следобед в югозападната половина - и за спиране. Разкъсвания на облачността ще има в крайните югозападни райони. Максималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, в най-югозападните райони - до 1-3 градуса.

Подробности за времето в страната четете на Vremeto.bg