Министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че е уволнил зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Уволнението е след сблъсъците в София в четвъртък вечер. Припомняме, че в столицата имаше напрежение между футболни фенове и полиция. Ранени са както полицаи, така и граждани.

Николай Денков
Георги Димитров

"Възлагам на главния секретар Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи", допълни премиерът.

Николай Денков
Георги Димитров

Денков заяви, че имената им трябва да станат ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнение от службите от МВР.

"Има искания за оставката на министър Стоянов, ще обсъдя този въпрос с вицепремиера Мария Габриел, която е в чужбина, с нея ще обсъдим и следващите стъпки по тази тема", каза Денков.

Ескалация на протеста в София: Сблъсъци, водно оръдие, ранени и арести

Премиерът допълни, че е получил информация, че министър Стоянов е бил на кинопрожекция по време на сблъсъците в София и определи това като "доста смущаващо". По време на заседанието на МС, той е бил заместен от Темелакиев. Според Денков там очевидно е имало проблем в координацията.

Денков заяви, че няма никакви критики към министъра на младежта и спорта по отношение на организацията на тези мачове и според него той няма преки отговорности. 

Той е видял два основни проблема - събирането на агитките, което би могло да предположи сблъсъци и между тях и насилие от отделни полицаи и припомни, че има видеозаписи от неща, които не би трябвало да се случват.

По отношение на вътрешния министър, Денков заяви, че е видял "определена неадекватна оценка" на обстановката. Той е уверил премиера, че не очаква провокации. Тази сутрин министърът му е казал, че "нищо особено не се е случило".

"Хаотичните действия на това ръководство, около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в министерството на вътрешните работи, които събраха на едно място враждуващите агитки", заяви премиерът.

"Изпратих писмо до централата на УЕФА и до контролната етична комисия на УЕФА с искане да чуя тяхното становище по организация на злопоучната среща между България и Унгария", допълни Денков.

По темата с дерогацията премиерът заяви: "Аз няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата, предложението за три дни отнемане на дерогацията е абсолютно неразумно с много високи рискове." По думите му това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една - да се поставят политически капани. "Няма да се подам на извиване на ръце. Докато мога да вземем правилните решения, ще го правя. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, имат всички права да свалят правителството - нека го направят", допълни той.

Премиерът отговори на критиките на Пеевски, който заяви, че министър Стоянов е бил притискан. "Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов то е едно - да си изпълни задълженията, по отношение на организацията на вота", заяви Денков. Той допълни, че никога не е притискал Стояно по отношение на конкретни партии, които и да са те.