Първанов: Урокът от евроизборите е най-вече за БСП
Първанов: Урокът от евроизборите е най-вече за БСП / снимка: Sofia Photo Agency

Урокът от изборите за евродепутати е преди всичко за управляващите и най-вече за Българската социалистическа партия, заяви президентът Георги Първанов. Според него резултатите от изборите не показват, че има нужда от предсрочни избори, а че е необходима промяна на функционирането на политическия модел и че трябва да се заложи на мажоритарното начало и хората да избират личности.

Според Първанов безпрецедентно ниска е била избирателната активност на изборите за евродепутати в неделя: „ Хората не получиха онова, което очакваха от управлението, така че първата най-голяма задача за управлението, според мен, в рамките на втората половина от мандата да се обърнат с лице към проблемите на отделните хора”.

На въпрос дали има рискове за стабилността на управляващата коалиция в момента държавният глава каза, че тя е стабилна и не в това е проблемът:

„Задачата на тази коалиция не е да удържи до края на мандата, въпросът е да излезе с чест в края на този мандат, да излезе с един актив, който ще и позволи да реализира и други свои идеи по-нататък”.

По повод твърденията на Бойко Борисов, че за предсрочни избори разчита и на представители на левицата, президентът заяви:

„Не си спомням да съм определял Бойко Борисов за мой говорител. Когато искаш промяна в управлението, трябва да обосновеш както алтернативата, така и визия за това с кого и как ще го правиш. Най-елементарната политическа аритметика показва, че в бъдещия парламент ще бъдат възпроизведени същите политически сили. Каква ще бъде конфигурацията? Според мен, тя ще бъде много по-сложна отколкото е сегашната”.

Според Георги Първанов със сигурност може да се очаква, че ГЕРБ ще разширява електоралното си пространство и ги посъветва вече да мислят като партия, която ще има отношение към управлението.