Първанов: Реформата в армията трябва да продължи
Първанов: Реформата в армията трябва да продължи / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първанов: Реформата в армията трябва да продължи
28773
Първанов: Реформата в армията трябва да продължи
  • Първанов: Реформата в армията трябва да продължи

Българската армия трябва да бъде запазена от политически влияния, каза президентът Георги Първанов от официалната трибуна на площад „Княз Александър Първи" в поздравителното си слово по случай 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия. В коментар след парада държавният глава заяви, че е редно планът за модернизация на армията ни да бъде обсъден на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Според думите му - по процесите за модернизация и трансформация на армията трябва да се постигне политически консенсус и тези въпроси да бъдат дискутирани и в парламента.

По отношение на съкращенията в армията президентът Георги Първанов заяви, че е много важно числеността на военнослужещите да бъде съобразена със степента на модернизацията на военната техника и въоръжението.

„Днес ние сме длъжни да мобилизираме възможности, да мобилизираме ресурс въпреки тежката икономическа криза, за да съхраним и развием въоръжените ни сили като основен гарант на военната ни сигурност и за да можем да изпълняваме поетите ангажименти към колективната сигурност - сигурността на Европа и света", каза още президентът и добави:

„В условията на криза всички ние сме длъжни да поемем солидарно тежестите, в това число и чрез някои нелицеприятни, непопулярни действия и мерки, така че да няма дефицит на национална сигурност. В този смисъл е особено важно, въпреки тежестите на кризата, да продължим онзи процес на модернизация на българската армия, който беше започнат още преди членството ни в Алианса. Мисля, че един от големите уроци в историята на българската армия е, че ние трябва да запазим въоръжените ни сили от политически противоборства".

На военния парад присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, военният министър Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, депутати и висши военни.

По повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, беше извършен тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена на Българската армия. Традиционният ритуал, се състоя пред Паметника на Незнайния воин и беше отслужен от викарийните епископи Йоан и Наум. Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България.

След ритуала, който завърши с тържествен марш, започна и традиционния военен парад за празника. Парадът беше открит традиционно от транспортен вертолет „Ми-17" с националното знаме, който прелетя над площада, ескортиран от два вертолета „Кугър" от авиобаза „Крумово". През площада преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част, гвардейският духов оркестър и представителни блокове на Военната академия „Г. С. Раковски", на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски, на 68-ма бригада „Специални сили", на ВВС, на ВМС, в който влиза и военноморското училище „Никола Вапцаров", и на Щаба по осигуряването и поддръжката. Блоковете бяха съставени от по 64 военнослужещи. Командващ на парада беше генерал-лейтенант Атанас Самандов - командващ Съвместното оперативно командване.

Тържественото слово на Георги Първанов може да слушате в аудиофайла