Първанов настоя партиите да не спекулират с бежанската криза
Първанов настоя партиите да не спекулират с бежанската криза / снимки: DarikNews.bg, Дарик Добрич

Като една от най-сериозните кризи в Европа след края на Втората световна война определи бежанската криза президентът с мандат 2002-2012 Георги Първанов.

„В основната си част бежанската вълна идва от хора, които търсят сигурност за семействата и себе си, но не изключвам тя да е стимулирана от определени сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. Затова е много важно да има общоевропейски солидарни решения", коментира в Добрич Първанов.

Според него България трябва да направи внимателен преглед на възможностите си за прием на бежанци и това трябва да стане в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и в парламента.

Президентът бе категоричен, че по тази тема не бива да има никакви партийни спекулации.

Кунева: Позицията на АБВ за промени в Конституцията е лош белег за коалиционна политика

По повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че „позицията на АБВ за промените в Конституцията е много лош белег за коалиционната политика", Георги Първонов заяви, че не приема точно Кунева да бъде ментор на българското общество.

Той припомни, че АБВ първи са направили Закон за съдебната власт и искат съдебна система, каквато хората очакват. „Намирам поведението на Меглена Кунева за недостойно. Защо тя не направи стъпки, за да подготвим заедно антикорупционния закон, така че той да е работещ? Не приемам да говорят за коалиционна култура тези, които вземат една папка, размятат я в парламента и казват - вие сте от лошите", подчерта Първанов.

Президентът посети Добрич, за да представи кандидатите на АБВ за кметове и общински съветници в областта. Той лично внесе в ОИК документите за регистрация на кандидата за кмет на Добрич Милко Пенчев и на листата за общински съветници в града.

По-късно Първанов се срещна с ръководството и футболистите на ФК „Добруджа", на които подари екипи за късмет.

Други новини от Добрич