Кунева: Позицията на АБВ за промени в Конституцията е лош белег за коалиционна политика
Кунева: Позицията на АБВ за промени в Конституцията е лош белег за коалиционна политика / снимка: DarikNews.bg, архив

Позицията на АБВ за промените в Конституцията е много лош белег за коалиционната политика, заяви в Добрич вицепремиерът Меглена Кунева.

Изказването на АБВ, че няма да подкрепят измененията на първо четене, е неочаквано за нас, допълни тя като припомни, че преди края на предишната парламентарна сесия в подкрепа на конституционните промени бяха събрани 180 гласа, три от които от АБВ.

Най-важното при преговорите е, когато се разберем за нещо да не се отмятаме, коментира Кунева. Тя допълни, че ако АБВ откаже да подкрепи измененията, все още остава възможността проектът за промени в Конституцията да върви чрез по-бавната процедура с подкрепата на 160 гласа. По думите й обаче това не е коалиционна политика, в която участват всички политически сили, декларирали поддръжка на правителството.

"Аз го изпитах и със закона за антикорупцията, когато единствената подкрепа, която този закон събра беше от страна на Реформаторски блок и ГЕРБ, и това не е правилно, това означава, че ние не успяваме с коалиционната формула 2 плюс 2", посочи Кунева.

Тя коментира и проблема с бежанската вълна в Европа.

"Това, което се случва наистина е безпрецедентно. На нас ни трябват общи решения, няма съмнение, че 28 различни подхода към бежанците няма да доведат доникъде. Много съм разочарована, че в момента няма смелост в Шенгенското пространство да бъдат приети България и Румъния макар и само по въздух, защото това би дало допълнителна сила на Шенген. Затова и настоявам толкова много и бих искала българското правителство да има много ясна линия на поведение, че влизането на България в Шенген е част от решението на въпроса. И това трябва да се обяснява, докато успеем да пробием всички съмнения", заяви Кунева.

Вицепремиерът беше в Добрич, за да участва в кръгла маса по антикорупционни политики. Тя се срещна и с младежите от партия "Движение България на гражданите" в града, които участват в националната акция за събиране на подписи в подкрепа на строго антикорупционно законодателство в рамките на кампанията "Народът срещу корупцията".