Пламен Бобоков
Пламен Бобоков / БГНЕС
Специализираният съд потвърди платената гаранция в размер на 1 млн. лева

Бизнесменът Пламен Бобоков излиза от ареста под парична гаранция от 1 млн. лева, определи Специализираният съд, предаде БГНЕС.

Паричната гаранция от 1 млн. лева беше потвърдена днес от съда.

Пламен Бобоков беше задържан в четвъртък сутрин с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото срещу него Генка Брезашка. Това стана въпреки платената гаранция в размер на 1 милион лева.

Днес Специализираната прокуратура пусна кореспонденция от комуникационното приложение Telegram, в което се разкри кореспонденция със секретаря на "Дондуков 2" по правни въпроси Пламен Узунов, в които уличават президентския секретар в търговия с влияние. Днес той бе разпитан от Специализирания съд в качеството си на свидетел, разкри прокурор Генка Бързашка.

Секретар на президента Радев е уличен в търговия с влияние


"С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече, абсолютно по никакъв начин, той не може да ми е бил лоби или каквото и да е било", заяви Бобоков.

Днес бяха представени разговори пред съда от прокурор Петър Белчев. Той обясни пред медиите, че те са в писмена форма посредством Telegram, Whatsapp и други. На първо място между Бобоков и прокурор Николай Николов при Окръжна прокуратура Русе.

Другият, както обясни прокурор Белчев е между Бобоков и секретар при президентството Пламен Узунов. „Трети разговор вероятно лице с имунитет. Касае се за концесията на пристанище в Либерия за срок от 25 години. Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президента на Либерия проявява интерес от запознанството си с него с оглед на изпращане на посланик на република България в Нигерия с акредитация в Либерия. Това е разговорът в писмена форма”, заяви Белчев пред медиите.

Той обясни, че е разкрил това, за да обоснове обстоятелството, че е налице реална опасност Пламен Бобоков да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид факта, че притежава огромно влияние върху лица заемащи висши държавни длъжности в това число и вероятно лица с имунитет. На въпрос кои са тези лица прокурорът обясни, че на този етап не са установили по безспорен и категоричен начин, затова използват този термин.

„В комуникацията, която е в писмена форма, там е посочено президент. Но дали става въпрос за президента не мога да ви кажа с категоричност”, посочи той.
БГНЕС