Супер инжекция ще лекува диабет и затлъстяване
Супер инжекция ще лекува диабет и затлъстяване / Thinkstock/Getty Images
Пускат в употреба и втората руска ваксина срещу коронавируса - "Епиваккорона", разработена от научния център "Вектор". За това съобщи директорът на "Роспотребнадзор" Анна Попова, цитирана от ТАСС.

Провеждат се пострегистрационните клинически изпитвания на третия етап, обясни тя.

"И 3 000 доброволци в 8 медицински центъра в пет региона на Руската Федерация вече я получават", заяви Попова.


Втората руска ваксина ще е безплатна



По време на изработването на имунитета се препоръчва хората да се пазят и да сведат контактите си до минимум, тъй като още не са защитени. По думите й всички участници в изпитването на ваксината "Епиваккорона" от групата на хората над 60 години се чувстват добре. "В центъра "Вектор" продължават независите пострегистрационни клинични изследвания на хора над 60 години. Вече са ваксинирани доброволци, всички те се чувстват добре. Тази рискова група за нас е много важна, за да бъде за тях ваксината безопасна и ефективна, каквато се проявява към днешна дата", каза Анна Попова.

Ваксината вече е доставена в Москва, Петербург, Тула, Новосибирск и Ростов на Дон, като подборът е направен по епидемиологични причини.

Заради високата температура на съхранение ваксината може да бъде доставена и до най-отдалечените кътчета на Русия. "Температурата на съхранение на ваксината е от  + 2 до +8 градуса по Целзий.

Ръководителят на "Роспотребнадзор" посочи, че на първо място е необходимо да бъдат ваксинирани учителите, фелдшерите и лекарите в труднодостъпните населени места, защото именно от тях зависи обезпечаването на местните хора със здравни и образователни услуги.

Втората руска ваксина е пептидна - съдържа синтетични вирусни протеини, чрез които имунната система трябва да разпознае и неутрализира вируса. Тя беше прокламирана два месеца след създаването на първата "Спутник".

Превод и редакция: Dariknews