/ Sofia Photo Agency, архив
Пускат предсрочно Йоско на свобода, бил се поправил
95138
Пускат предсрочно Йоско на свобода, бил се поправил
  • Пускат предсрочно Йоско на свобода, бил се поправил
Съдът освободи предсрочно от затвора Йосиф Йосифов-Йоско, осъден за тежка катастрофа, при която причини смъртта на двама души през 2011 г. Йосифов излежаваше присъда от 6 години в затворническите общежития в Казичене.

Според съда има данни, че Йосифов се е поправил, имал трайно добро поведение и дори участвал в спектакли и печелел награди.

8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. "Бояна"

На 2 март 2011 г. около 7.00 ч. сутринта в столичния квартал "Бояна" Йосиф Йосифов навлиза с бронирания си джип в насрещното платно и удря челно ван. От удара на място загиват двама мъже - на 31 и 53 години, които пътуват във вана. Други трима души са тежко ранени. Съдебната експертиза установява, че Йосифов е карал с 50 км/ч над позволеното, а кръвната му проба показва 2,6 промила алкохол.

Окончателно: Йоско ще лежи 6 години в затвора

Първоначалната му наложена присъда е 8 години, която обаче на следваща инстанция е намалена на шест, които Йосифов трябва да излежи в затворническите общежития от отворен тип в Казичене. Почти половината си присъда обаче Йосифов прекарва в болница, тъй като твърди, че от катастрофата е парализиран и не може да стои в седнало положение повече от 15 минути.

Любителски кадри от 2012 г. обаче показват как той се разхожда на крака из София, а по-късно полицаи свидетелстват, че са му извършвали проверка в Сливен, докъдето Йосифов очевидно е шофирал повече от 300 км.
 

Sofia Photo Agency, архив


Тогава адвокатът на един от частните обвинители Васил Василев заявява, че Йосифов е давал грешни твърдения на вещите лица по делото.

Прокуратурата протестира предсрочното освобождаване на Йоско

В крайна сметка днес Софийският градски съд уважи молбата му да бъде освободен предсрочно с 4 месеца и 7 дни. Според мотивите на съда имало доказателства, че Йосифов се е поправил и имал трайно добро поведение. Цитирано беше и становище на администрацията на затвора в Казичене, според което Йосифов отказал алкохола, участвал в спектакли, имал награди, както и позитивни нагласи да води живота си според закона.

Предсрочното му освобождаване не е окончателно и след седмица по него ще се произнесе Апелативният съд.