8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. Бояна
8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. Бояна / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. "Бояна"
50103
8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. "Бояна"
  • 8 години затвор за Йоско заради катастрофата в кв. "Бояна"

Йосиф Йосифов-Йоско беше осъден на осем години затвор за причинената от него катастрофа през март миналата година в столичния квартал "Бояна".

При катастрофата, за която той призна пред съда, загинаха двама души, а други
двама бяха ранени. След инцидента Йосифов остана инвалид. По време на катастрофата той е бил с 2.6 промила алкохол в кръвта и е карал с превишена скорост от 95 километра в час при разрешени 50.

Процесът се гледаше по съкратената процедура, след като Йоско призна напълно вината си. Прокуратурата и повечето от частните обвинители поискаха максималното наказание от 15 години лишаване от свобода. Йоско беше в инвалидна количка по време на целия процес.

По време на предишни заседания стана ясно, че въпреки тежкото си състояние, той е пътувал няколко пъти маршрута София - Сливен. Йоско ще трябва да плати и 680 000 лв. обезщетение на близките на загиналите и на пострадалите.

При катастрофата управляваният от Йосиф Йосифов-Йоско джип „Мерцедес" се блъска в автомобил „Киа" след навлизане в насрещното платно. Йосифов вече е бил освобождаван от наказателната отговорност с налагане на административно наказание, отново след шофиране в пиано състояние.

Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.