/ iStock/Getty Images
Пулмолози призовават да се изследват хора, които пушат бездимни цигари
101712
Пулмолози призовават да се изследват хора, които пушат бездимни цигари
  • Пулмолози призовават да се изследват хора, които пушат бездимни цигари
Да се изследват хора, които пушат бездимни цигарени изделия, призоваха родни пулмолози в навечерието на Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме на 31-и май.
 
От Министерството на здравеопазването увериха, че по отношение на борбата с тютюневия дим тази година ще акцентират повече върху бездимните продукти, за да се установи дали те наистина са по-малко вредни.

Електронните цигари не подтикват към тютюнопушене?
 
Доказването на вредността или безвредността им обаче ще отнеме много дълго време, категоричен е пулмологът София Ангелова:
 
„Наистина ние не разполагаме с проучвания, които да ни докажат вредят ли бездимните цигари на здравето. Но ние сме лекари и призоваваме хората да ги изследваме, за да дадем отговор на въпроса влияят ли бездимните цигари върху здравето на хората. Това ще ни покаже времето.“

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност, твърдят кардиолози
 
По думите ѝ, факт е, че трябва много време да мине, за да се натрупат фактите, да се натрупат проучванията и тогава да се стъпи здраво на научна основа. „Но като лекари сме длъжни да призовем хората, особено младите, особено децата.“
 
„Затова ние имаме още едно предложение. Да организираме няколко поредни онлайн срещи с родители и учители. На тези срещи ние ще можем да поговорим с тях по отношение вредата на тютюна изобщо, включително и на бездимните цигари. И да дадем възможност и родителите, и учителите да помогнат на децата да не започват да пушат. Защото след това отказът е труден, това го виждаме в нашата практика, тогава, когато се изрази зависимост“, посочи още София Ангелова.