След шестия месец ефективността на ваксините намалява, а спадът при векторните ваксини е драстичен, обясни проф. Костов
След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов, който отговори на въпроси на граждани в Националния пресклуб на БТА по темата за ваксинирането. Той обясни, че след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат.

Личен пример: Църковни служители се ваксинираха срещу COVID-19

Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи проф. Костов.

Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.

Асен Личев и служители на МОСВ се ваксинираха срещу COVID-19 (СНИМКИ)

Проф. Костов апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той.

Според него, ако например през януари се сблъскаме с грипния вирус, ще бъде много агресивен, защото ще попадне на терен, където няма защита. Затова той посъветва хората да се ваксинират, колкото и да е малка вероятността за грипна епидемия, предвид противоепидемичните мерки, които се налагат сега.

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне, заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.
БТА