/ iStock/Getty Images
Запчоват проверки на обществени поръчки, касаещи основно оборудване и услуги в местата за лишаване от свобода

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери за нередности 4 обществени поръчки, заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.

Поръчките са възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Главна дирекция „Охрана“ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

Поръчките от Дирекция „Изпълнение на наказанията“ са за доставка на униформено облекло за нуждите на дирекцията – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите. Става дума за използваните препарати във връзка с противоепидемичните мерки в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобила за нуждите на дирекцията.

В предприятието „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да бъде извършена проверка на начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода. Заместник-министърът заяви, че Агенцията се е самосезирала в началото на седмицата и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

9 случая на издевателства в затворите за последните 4 години

Мария Павлова каза още, че е приключила назначената проверка по сигналите за издевателства в затворите. Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.

Ресорният заместник-министър присъства на IX-ия турнир по бокс между лишените от свобода от затворите в страната. Спортното събитие преминава под мотото „Не на наркотиците и агресията“. В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора. На турнира в Софийския затвор присъстват Кубрат и Тервел Пулеви.