/ IStock
Едва 19 на сто от българите заявяват, че биха се ваксинирали срещу COVID при първа възможност. Това показват данни от проучване, представено от Европейската комисия.

Отбелязва се, че по-нисък резултат се наблюдава само в Кипър - 16 на сто. Средно в ЕС желание за ваксина възможно най-скоро изразяват 45 на сто от участниците в допитването.

България получава близо 5,5 млн. дози ваксини до края на юни

Още 20 на сто посочват, че биха се ваксинирали до края на годината. За 21 на сто това може да се очаква по-нататък, а два процента не знаят дали искат ваксина, показват данните.

Най-много са заявилите желание да бъдат имунизирани в Ирландия (74 на сто), Дания (73 на сто) и Швеция (71 на сто). За нашата страна отговорите показват също, че 21 на сто изразяват готовност да се ваксинират до края на годината, а 32 на сто - по-късно.

Общо 22 на сто от българите са отговорили, че няма да се ваксинират "никога", а шест на сто не знаят какво да правят. В ЕС расте делът на хората, които заявяват, че чувстват противоепидемичните мерки все по-нетърпими, като за 11 на сто е крайно трудно да ги понасят, а за 29 на сто - много трудно.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Близо половината (49 на сто) в ЕС не са доволни от мерките на европейско равнище, а 43 на сто са удовлетворени. Над половината (56 на сто) не са доволни от националните мерки.

В България 55 на сто харесват европейските мерки, а 32 на сто не са доволни. Общо 46 на сто очакват възстановяването на икономиката да се почувства догодина, 25 на сто - през 2023 г., 12 на сто изобщо не очакват възстановяване, а седем на сто вярват, че това ще се случи до няколко месеца. 
БТА