/ iStock/Getty Images
Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това личи от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни. 

Един нов случай на коронавирус у нас

Това базово възприятие обуславя много голям прилив на доверие към управлението, показва още проучването. 

Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. Действията на МВР се одобряват от 80% срещу неодобрение от 15%. Действията на Министерството на здравеопазването се подкрепят от 83 % срещу неодобрение от 12 %. За Министерство на образованието процентите са 86 срещу 10.

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така:

Бойко Борисов + 73% срещу  ̶ 21%
Ген. Мутафчийски + 89% срещу  ̶ 10%
Владислав Горанов + 45% срещу  ̶ 26%
Томислав Дончев + 54% срещу  ̶ 18%


Героите в бяло: От какво се нуждаят медиците ни (ВИДЕО)

Много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%). 

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Митницата дава на РЗИ и пожарната над 158 000 литра етилов алкохол за дезинфекция

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Радва установеният от проучването факт, че хората масово вземат мерки против епидемията. Практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете, 80% ползват дезинфектанти, 90% са ограничили личните си гостувания, а 5% се борят с епидемията с предпазни маски.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци и забраната българите да пътуват в чужбина.

СЗО: Коронавирусът няма да подмине младите, могат да развият тежки симптоми

Общественото мнение обаче е разделено по:

Забраната да се пътува от град в град: + 56% срещу  ̶ 40%
Въвеждането на вечерен час : + 59% срещу  ̶ 39%

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени: (13% до 27%). За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че:

Ще загубят работа - 20%
Няма да могат да си плащат кредитите - 29%
Няма да могат да покриват битовите сметки - 38%
Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа!


Зорница Русинова: Темпът на увеличаване на безработицата е нараснал само с 0,3 процентни пункта

Като цяло (както показва и изследването на Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 28 страни) България е „среден случай“ в Европа и света. Това донякъде се осъзнава от самите българи, а донякъде се отразява и в техните нагласи.

Тази „средна“ и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно, а също и че особено благоприятно за страната е, че съвсем наскоро тя успя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).