Протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред НС
Протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред НС / снимки: Синдикална федерация на служителите в МВР
Протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред НС
80462
Протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред НС
  • Протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред НС

Протестиращите полицаи изградиха символичен палатков лагер пред сградата на парламента. Трети ден продължават демонстрациите на униформените, насочени срещу условията на труд, социалния диалог в МВР и предлаганите промени в пенсионната система. По време на протестното шествие в събота, за което пристигнаха служители в сектор „Сигурност" от цялата страна, се чуха призиви за няколко оставки, като първата поискана бе тази на вътрешния министър.

Сухи клони, въжета и обикновен найлон. С тези подръчни материали протестиращите полицаи разпънаха символичен палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

Примитивният заслон цели да илюстрира условията, при които работят граничните полицаи у нас. Именно продължаващата повече от година специализирана операция на границата с Турция е и сред основните причини униформените да излязат на масов протест. Председателят на СФСМВР Валентин Попов обясни, че символичният лагер е разположен пред НС заради пенсионните промени. „Надяваме се да успеем да се срещнем с представители на парламентарните групи, за да изложим аргументите си. Точно заради това този палатков лагер е тук доколкото една част от проблема, заради която излязохме на протест, в момента е в парламента", обясни синдикалистът.

Цветанов: Натрупвани от две години проблеми в МВР излизат на дневен ред

Попов обясни още, че към момента няма реакция от ръководството на вътрешното министерство след вчерашните призиви за оставки. „Твърде дълго време ние се събираме в министерството, след това излизаме и пред министерството започваме да говорим различни неща. Излишно е да се обвиняваме един друг кой - крив, кой - прав, кой излъгал, кой не излъгал, кой разбрал, кой не разбрал. Нека всичко това става публично. Рано или късно нещо трябва да се промени, хора, разберете го! Така както вървят нещата или ще се срине системата или нещо трябва да се промени. Нещата отиват към по-зле", каза Попов.

Синдикатите са получили разрешение за протестни действия от Столичната община в рамките на 10 дни. Те са категорични обаче, че ако до изтичането на този срок ръководството на МВР не инициира разговори около посочените проблеми и то в присъствието на медиите, протестите ще продължат.

Калфин: Пакетът, който предлагаме на полицаите, е по-добър от сегашното им положение

Вчера пред Дарик социалният министър Ивайло Калфин подчерта, че пакетът от мерки, който е предложен на униформените, е по-добър от сегашните условия за пенсиониране. Той допълни, че много от исканията не са свързани с пенсионните промени. „Както самите те подчертаха, е, че темата с пенсиите е била последната капка, която преляла чашата. Голяма част от исканията са им синдикални, не са свързани с пенсионната система. Пакетът, който им предлагаме - аз съм убеден и мога да го докажа, е по-добър, отколкото сегашното положение за работещите".

По думите му това, за което се борят синдикатите, е да имат по-рано право на пенсия, но да не го ползват. „Пакетът, който предлагаме, включва 4-5 мерки. Единствено с възрастта имаме спор. Той е резултат от много отстъпки, разговори, срещи. Ние не започваме сега и не поставяме ултиматуми", подчерта социалният министър.

Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели (СНИМКИ)

В събота хиляди служители от сектор „Сигурност" излязоха на протест в столицата. Униформените поискаха оставките на вътрешния министър, на ресорния заместник-министър по нормативните въпроси и на директора на пожарната.

Причините са липсата на нормален диалог с ръководството на ведомството, структурните промени, които се правят без знанието на синдикатите, както и продължаващата повече от година операция по охрана на границата с Турция.

Основно критиките към силовия министър Румяна Бъчварова бяха провокирани от изказването й от петък, че зад протестите на полицаите стои някой и че демонстрациите са с цел „показване на мускули пред новото ръководство на МВР". За това, че не е изяснил закрива ли се спасителната дейност в пожарната и не е издал наредба за минималния числен състав на пожарникарските екипи, според синдикатите, пръв трябва да се раздели с поста си дългогодишният директор на ГДПБЗН Николай Николов.