Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)
Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)
65355
Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)
  • Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)

Чавдар Янев, мъжът, който месеци наред протестира, а от дни беше обявен за общодържавно издирване, се опита да се самозапали пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Докато главният прокурор Сотир Цацаров говореше в сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф", пред нея се разигра истински екшън. Пред погледа на близо петдесетина протестиращи срещу съдебната власт Янев извадил туба бензин и се полял. Преди да драсне клечката обаче, полицията се намесила и успяла да го неутрализира.

„Видяхме как идва и се полива с туба бензин. По най-бързия начин полицаите отидоха и го хванаха. Беше излял почти цялата туба с бензин върху себе си", разкача очевидец на инцидента.

Янев бе заведен в спряла наблизо партулка. След инцидента Цацаров веднага излезе навън и под освиркванията на протестиращите влезе в патрулката да поговори с Янев. Главният прокурор каза след това, че е обещал да се срещне по-късно с Чавдар Янев и съпругата му.

„Вече 15 години ми отказва правосъдие държавата", заяви минути след неуспешния опит да се самозапали Чавдар Янев.

Янев стана известен със съдебната си битка срещу „Топлофикация" и участието му във февруарските протести. В продължение на 12 години мъжът се бори в съдебната зала срещу "Топлофикация-София". След като печели делото, от "Топлофикация" не само не изпълняват съдебното решение, но и завеждат контраиск - този път не срещу Янев, а срещу неговата съпруга, която дори не е собственик на жилището, в което живеят двамата. Още преди месец той обяви, че не вижда решение и ще се самозапали.

Рано сутринта около 50 души се събраха на протест пред сградата на ВСС. Те настояват за край на корупцията в съдебната система. Протестиращите бяха изключително шумни и скандираха „Мафия" и Оставка". Виждаха се плакати, на които пишеше: „Не сме платени - мразим ви безплатно!".

Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)
netinfo

Този протест започна, след като разговори на члена на ВСС Камен Ситнилски бяха оповестени в медиите. В тях се коментира предстоящия избор на членове на съдебния съвет. Ситнилски, както и другите участници в разговорите, ще бъдат привикани да дадат обяснения пред ВСС следващия понеделник.

Очаква се на днешното си заседание Висшия съдебен съвет да определи дисциплинарно наказание на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов за разговорите му с бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов.

Протестиращият Чавдар Янев направи опит да се самозапали (СНИМКИ)
netinfo
Съществува вероятност Кокинов да бъде уволнен дисциплинарно, след като веднъж беше наказан със забележка за нарушение на случайното разпределение на дела.