Протестиращи пациенти искат оставката на директора на Онкологичната болница
Протестиращи пациенти искат оставката на директора на Онкологичната болница / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 150 пациенти, лекари и медицински сестри протестираха пред Националната болница по онкология. Те се противопоставят на преструктурирането на лечебното заведение, защото се опасяват, че то може да доведе до закриване на химиотерапията и много пациенти да останат без лечение.

Протестиращите поискаха оставката на директора на Онкологичната болница – доц. Петранка Троянова. Според тях преструктурирането на лечебното заведение се прави с единствената цел - да се отстрани от длъжност завеждащата на клиниката по химиотерапия доц. Констанца Тимчева.

„Ние протестираме срещу статута, който ни сменят – от клиника във вътрешно отделение. Опасяваме се от ниското заплащане, което може би ни предстои.”, коментираха събралите се протестиращи.

„Това се превръща от клиника от химиотерапия на една университетска болница в едно обикновено вътрешно отделение”, казаха още те.

Пред Дарик Теодора Захариева, председател на Центъра за защита правата на пациентите заяви, че има доказателства за злоупотреби с пари в болницата. Ето какво още каза тя:

„Нека да оставим компетентните органи от държавен и финансов контрол, които ще направят проверка по случая и ще установят тези злоупотреби”.

По време на преговори между протестиращите и ръководството на лечебното заведение се включи по телефона и проф. Черноземски, който обясни, че е сложил подписа си за промените в болницата, но не му е даден първият лист от документа. По думите му той не е знаел, че се цели такова преструктуриране. Директорът, доц. Троянова, обеща да преосмислят решенията си и утре да съобщят каква ще е съдбата на клиниката по химиотерапия.