Около 150 онкоболни протестират в столицата
Около 150 онкоболни протестират в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency

Около 150 пациенти, лекари и медицински сестри са се събрали пред Онкологичната болница в София. Тяхното желание е да се спре преструктурирането на болницата. Те се опасяват, че ще бъде закрито отделението или клиниката за химиотерапия. Другата основна причина за протеста е, че ако клиниката се преструктурира в отделение по вътрешни болести, завеждащата тази клиника, доц. Констанца Тинчева, ще трябва да напусне работа.

Вчера пред Дарик директорката на лечебното заведение Петранка Троянова обясни, че отдавна има конфликт между нея и доц. Тинчева. По думите й обаче болницата ще продължи да лекува чрез химиотерапия. Защо пациентите се опасяват от преструктуриране, отговаря Теодора Захариева, председател на Центъра за защита на правата на пациентите:

„Ние се опасяваме от преструктуриране, защото знаем какво предстои. Тази структурна промяна ще доведе до нова акредитация, която се получава в рамките на две години, а когато болницата няма акредитация не може да подпише договор със здравната каса. Това означава, че пациентите трябва да доплащат лечението си”, отбеляза Теодора Захариева.

„Нашите искания са следните: оставка на изпълнителния директор, назначаване на нов конкурс, държавно финансиране в апаратура, материално-техническа база”, обясни председателят на Центъра за защита на правата на пациентите.

Още през март директорката на болницата, доц. Троянова, е предложила доц. Тинчева да бъде уволнена, но бордът на директорите е отхвърлил това предложение. Пациентите се заричат, че ще продължат протестите, ако не се стигне до уволнението на сегашната директорка.

 

Целия репортаж за протеста можете да чуете в прикачения звуков файл.