Онкоболни ще протестират в София
Онкоболни ще протестират в София / снимкa: Sofia Photo Agency

Пациенти с онкологични заболявания излизат на протест в 9.00 часа пред Онкологичната болница в София. Така те ще изразят недоволството си от преструктурирането на Клиниката по химиотерапия към Болницата в Отделение по вътрешни болести.

Досегашният шеф на Клиниката по химиотерапия доц. Констанца Тинчева не е подписала споразумението за трансформацията, съобщи тя пред Дарик и изрази притеснението си от смяната на статута на Клиниката. „Няма нито едно логично обяснение. Но това е в разрез с всякакви световни стандарти – не може да има онкологично заведение с национално значение и в него да има клиника по хирургия, клиника по лъчетерапия, а да няма клиника по химиотерапия”, каза тя.

Тинчева уточни още, че това е една клиника създадена преди 43 години и според думите й е „безумие да се зачерква такава дейност и творчество на толкова много колеги и учители”.

Доц. Тинчева не отрече личния си конфликт с изпълнителния директор на Онкологичната болница доц. Петранка Троянова.

Петранка Троянова заяви от своя страна каза, че структурните промени в болницата се правят с цел подобряване на качеството на обслужване на пациентите. По думите й това е част от цялостната реформа в здравеопазването. „Не бива да се притесняваме, че става отделение – така беше допреди няколко години, когато сегашната клиника по химиотерапия беше отделение със сектор за клинични проучвания, сектор с дневен стационар и сектор за лечение на онкологичните заболявания”, отбеляза тя. „Ние правим едно отделение с оглед на това структурата да бъде по-лесно организирана. Имаме и пространствени проблеми – не можем в рамките на една клиника да създадем три самостоятелни отделения. Създаваме три сектора, всеки от които има да изпълнява свои задачи с идеята да се подобри обслужването на онкоболните”, уточни още Троянова.

Протестът е резултат от липсата на диалог между ръководството на Специализираната болница за активно лечение по онкология и пациентските организации, каза пред Дарик Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. „За мен да направиш клиника отделение е деструктивен подход”, сподели тя.