Организаторите планират да подадат колективни жалби в КЗК и КЗП
Протести срещу цените на горивата в няколко града у нас
99448
Протести срещу цените на горивата в няколко града у нас
  • Протести срещу цените на горивата в няколко града у нас
Протести срещу цените на горивата се проведоха в няколко града в страната в събота. С касови бележки от последното зареждане, хората излязоха на улиците, за да поискат обяснение защо тарифите скачат. Стигна се до блокади на ключови пътни артерии.
 

БГНЕС


В столицата протестиращите се събраха пред Министерския съвет. Хората се обявиха не само срещу повишаването на цените на горивата, но и са срещу по-скъпото парно и топла вода, съобщи NOVA. В същото време от Българската петролна и газова асоциация са категорични, че мястото на протеста не е пред Министерския съвет, а пред посолствата на държавите - производители на петрол и пред организацията на страните - износители на петрол.
 

БГНЕС

Стотици хасковлии излязоха на протест, поискаха смяна на властта

В Пазарджик полицията предотврати планираното затваряне на булеварди и бензиностанции. Над 250 души с автомобили се събраха на един от входовете на града. На повечето от тях органите на реда снеха личните данни и ги накараха да подпишат предупредителни протоколи, според които, ако блокират движението, ще бъдат санкционирани за нарушаване на обществения ред.
 
Шофьори в Бургас: Бойкот на бензиностанциите на всеки десет дни

Според полицията протестът е незаконен. Въпреки забраната, час по-късно колоната от автомобили потегли по централните булеварди и за кратко блокира града.
 

БГНЕС


Десетки жители на Монтана също излязоха на протест с колите си. Монтана е един от градовете, в които цените на бензина и дизела са едни от най-високите в страната. Хората блокираха с автомобилите си няколко от бензиностанциите в града и заредиха със стотинки.
 
Старозагорци на протест срещу скъпите горива (СНИМКИ)

Според експертите Комисията за защита на конкуренцията трябвало да обясни на хората на какво се дължи ръстът на тарифите и има ли основание за този скок.  От Петролната асоциация заявиха, че до края на годината не очакват повишение и уточниха, че увеличението се дължи на скъпия суров петрол. Неговата цена се увеличила със 17% през последните няколко месеца.
 
Енергийният министър Теменужка Петкова заяви категорично, че цените на горивата не се регулират от страна на държавата. „Те се определят на база пазара, търсенето и предлагането, така че това са нормалните пазарни механизми, които действат. Държавата няма механизми, с които да влияе и да коригира цената. За нас важат правилата, свързани с либерализирания пазар”, коментира тя.
 

БГНЕС


Организаторите на протестите призоваха гражданите, които присъстват на шествията, да носят касови бележки, за да внесат колективна жалба в Комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.
nova.bg