Протестиращи служители на Агенция „Пътна инфраструктура” затвориха и двете платна на АМ „Хемус” при тунел „Топли дол”. От полицията са организирали обходни маршрути. Протестът е под надслов „Достоен труд - достойно заплащане”. Протестиращите не подготвят продължаване на протеста за утре.

„Миналата година след като на 13 декември затворихме тунел „Витиня”, ни дадоха 30% от заплатите. Тогава заплатите бяха под 600 лева нетно възнаграждение. Сега са под 1000 лева. Искаме достойно заплащане, трудът ни да бъде оценен. Текучеството в агенцията е голямо, заради ниското заплащане. Пътищар това звучи гордо”, заяви Малина Кованджиева, председател на браншовия синдикат към КНСБ, съобщи NOVA.


Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с 20 процента с Бюджет 2024. Ръководството на синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" изпратиха декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, в която се посочва, че са необходими 17 088 409 лева, с които ще се увеличат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

"Считаме, че подобрението на възнагражденията ще бъде израз на професионалното признание към усилията и ангажимента на нашия трудов колектив. Това ще подкрепи мотивацията на служителите и ще способства за подобрение на общата работна атмосфера", пише в декларацията. Според синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на АПИ увеличението на заплатите с 20 процента представлява справедливо признание за постоянния принос на служителите в постигането на целите и задачите на агенцията.

От синдиката заявяват в декларацията и своята готовност при непостигане на конкретни резултати на заявените искания да организират и проведат протестни и стачни действия в защита на своите достойни възнаграждения и условия на труд.

"Пътна полиция" информира, че във връзка с предстоящи протестни действия между 11:00 и 13:00 часа са предприети са мерки за организация на движението в участъка в посочените часове.
Антоан Николов/БТА