Преди това спешните медици блокираха и движението при парламента
Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центрове за спешна медицинска помощ в страната протестират заради ниските си възнаграждения.

В обедните часове те блокираха движението пред парламента, а по-късно с автошествие работещите в центровете за кратко блокираха движението на „Орлов мост“ в София. Малко преди това протестиращите спряха и пред Народното събрание.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центрове за спешна медицинска помощ в страната протестират заради ниските си възнаграждения. Протестираме с искане за достойно заплащане, за добри условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с настояване категорията да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната, каза за БТА лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

"Протестираме с искане за достойно заплащане, за добри условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с настояване тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната", заяви лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Увеличават възнагражденията на служителите в центровете за спешна помощ

Той посочи, че ако депутатите не излязат да говорят с протестиращите, в 13:00 ч. ще бъде организирано автошествие в центъра на София.

Протестиращите са от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и др.

Спешната помощ в Силистра остана само с един екип през нощта

"Митов изрази очакванията на протестиращите за трайно решение на проблема със заплащането на труда на работещите в центровете за спешна помощ, а не само до края на годината. Искаме днес да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са загубили доверие в тях, въпреки че всички казаха, че ще подкрепят нашите искания, каза Митов в отговор на въпрос защо протестът е днес, след като Народното събрание все още не е започнало работа и няма одобрен държавен бюджет за следващата година. Този път няма да се откажем от исканията си, увери Митов. Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще направим палатков лагер до приемане на исканията ни", допълни той.
 

протест медици
БТА

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г.

Система между Спешната помощ и болниците слага край на обикалящи линейки с пациенти

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че са осигурени допълнителни средства по бюджета на министерството за 2022 г. за изплащане на възнаграждения за служителите на регионалните здравни инспекции за месец октомври. Тогава той информира, че средният размер на допълнителното възнаграждение е 600 лева.

Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите – 400 лв., медицинските сестри – 360 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – 150 лв., санитарите – 120 лв.
БТА