Пропуски в охраната и комуникацията са част от изводите в доклада за Кербала
Пропуски в охраната и комуникацията са част от изводите в доклада за Кербала / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не са изпълнени всички указания по защитата на базата в Кербала, сочи доклад
69612
Не са изпълнени всички указания по защитата на базата в Кербала, сочи доклад
  • Не са изпълнени всички указания по защитата на базата в Кербала, сочи доклад

След 10 години от нападението над българския контингент в база „Индия", в Кербала, военното министерство разсекрети доклада по случая и оповести един от изводите в него, а именно, че Съветът по отбрана не намира длъжностно лице, което да поеме отговорност за случилото се.

На 27 декември 2003 г., след нападение на камион бомба загинаха петима български рейнджъри, а други 27 бяха ранени. На първата за тази година пресконференция военният министър Ангел Найденов съобщи и други констатации в доклада, който вече е публичен и може да бъде прочетен по закона за достъп до обществената информация.

На практика докладът потвърждава изказаните впечатления, че България не е била готова за мисията в Кербала през 2003 г., като вина за пропуските по охраната на база „Индия" носи и полското командване.

След инцидента назначената комисия не е намерила длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая. Данните са били предадени и на военната прокуратура, която също не е намерила виновен.

Констатира се недостатъчна разузнавателна информация за терористичните групировки към декември 2003 г., не се предлагат конкретни мерки за засилване на сигурността на българския военен контингент, констатират се слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и българският пехотен батальон, каза министърът.

„Прави се изводът за неизпълнение в пълен обем на всички указания по защита и охраната на базата. Недостатъчно е било използването на прегради и заграждения за затваряне на всички подстъпи към базата. Може да бъде направена и констатацията, че в голяма степен тези пропуски са били и отговорност на българския командир. Съветът по отбрана, анализирайки този доклад, не намира виновно поведение в никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая", каза още Ангел Найденов.

Сигурността на базата е била оценена на 85% , но са констатирани редица недостатъци, обобщи Найденов. Той отклони въпросите за отговорността на полското и българско военно командване, както и политическите лица, които са взимали решения през 2003 г.