Това се случи в отсъствието на парламентарната група на ПП - ДБ

Депутатите удължиха срока за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ) от седем на 14 дни. Промяната в приетото по-рано в петък решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и избор от Народното събрание беше приета със 128 гласа „за“, 1 „против“ и 12 въздържали се.

Петков: Няма да влезем в зала, нещата, които се случват в последните дни са недопустими

Предложението да се удължи срокът за предлагане на кандидати за управител на БНБ беше направено от Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и включено в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Като аргумент вносителите посочват, че така ще се даде повече време на кандидатите да подготвят необходимите документи за кандидатстване. 

По-рано в петък ПП – ДБ уточниха, че седемдневният срок е прекалено кратък и поискаха той да се увеличи

нс заседание петък
БТА

Проекторешението за приемане на процедурни правила беше включено в дневния ред на парламента в началото на пленарното заседание по предложение на председателя на НС Росен Желязков. 
 

депутати нс
БГНЕС


Парламентът, в отсъствието на парламентарната група на ПП - ДБ пренареди дневния ред на заседанието в четвъртък.

От "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" коментираха, че ако ПП-ДБ са били в залата, нямало да мине решението за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ. Тошко Йорданов (ИТН) посочи, че вчера на бюджетна комисия ПП-ДБ най-много "вдигали аларма" за сроковете, а в момента не са в залата. По думите му това е прекрасен пример как коалиционните партньори си помагат, защото с тяхната липса в зала и негласуване минават нещата на ГЕРБ. Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че отсъствието на ПП-ДБ е дало възможност ДПС и ГЕРБ да прокарат това, което ще се случва в БНБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска да остане само проекторешението за процедурата за избор на управител на НЗОК, тъй като сроковете изтичат. Той обърна внимание, че изтичат и сроковете парламентът да разглежда подписката с предложение за референдум за запазване на българския лев.

В началото на заседанието заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че цяла ПГ от управляващото мнозинство ги няма в залата и попита какво се случва.

"Господин Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма, моля ви, вземете мерки или излезте и обяснете кой управлява държавата", обърна се той към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите на Свиленски в момента заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма.  

Народното събрание удължи работното време на петъчното си заседание. Депутатите решиха да изслушат министъра на правосъдието Атанас Славов относно предприемане на действия като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, свързани с избора на изпълняващия длъжност главен прокурор. След това е предвиден три часа парламентарен контрол. 

Предложението за удължаване на работното време и разместване на дневния ред дойде от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и беше подкрепено в пленарната зала.  

В момента депутатите изслушват министъра на енергетиката Румен Радев относно споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари т.г. в София.

„Вече три седмици функционираме в най-комичното правителство. Бяха вкарани процедурни правила за избор на управители на БНБ, Сметна палата, НЗОК. ПП бойкотират собствения си кабинет“. Това заяви независимият депутат Радостин Василев.

„ПП-ДБ обявиха, че няма да влязат в зала, с което помогнаха на ГЕРБ и ДПС за избор на управителите. Те са национални предатели“, каза още Василев. „Единственото, което направиха е Пеевски да прави конституционна реформа“, коментира още той. 

БГНЕС, Теодора Цанева/БТА