Прокурорът от ВКП с мярка домашен арест
Прокурорът от ВКП с мярка домашен арест / снимка: Sofia Photo Agency
Състав на Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение „домашен арест” на прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев, който бе арестуван по подозрение, че е изнудвал за 20 000 евро колегата си Емил Милев.

В мотивите си съдът посочи, че няма опасност Дончев да извърши ново престъпление или да се укрие. Според наблюдаващия делото прокурор Борис Балев тази мярка е обоснована и той няма да я протестира пред Софийския апелативен съд.

По делото са приложени като специални разузнавателни средства единствено белязаните банкноти и телефонният разговор, записан в деня на ареста на Дончев. Записите на разговори между двамата прокурори, направени с лично записващо устройство на Емил Милев, не са узаконени от съда, не са приложени към делото и няма да се използват като доказателства. В записания разговор се споменава единствено името „Румен”. По-рано Ангел Дончев призна, че името на министъра на вътрешните работи Румен Петков е споменато, но не във връзка с парите, а във връзка с личните отношения между двамата прокурори.