Прокурорът Люлин Матев подаде оставка
Прокурорът Люлин Матев подаде оставка / netinfo

Бившият окръжен прокурор на Русе Люлин Матев, уличен от НСБОП във връзки с организирана престъпна група за рекет, е подал оставка като прокурор. Това съобщи Върховната касационна прокуратура.

Люлин Матев е подал молба да бъде освободен като прокурор в Окръжна прокуратура - Русе. Само преди седмица той и другият уличен от антимафиотите прокурор Николай Ганчев отрекоха да са свързани с русенския бандит Илиян Пенев – Мацола и заявиха, че няма да подават оставки.

По разпореждане на главния прокурор Люлин Матев се проверява допълнително за връзки с 13-членна организирана престъпна група за рекет, срещу която има три дела.

Главният прокурор Борис Велчев внесе във Висшия съдебен съвет предложение за налагане на дисциплинарно наказание - уволнение на прокурора, завеждащ отдел във Върховна касационна прокуратура Здравко Йорданов.

Мотивът е за системно неизпълнение на служебните си задължения и необосновано забавяне на изпълнението им. Здравко Йорданов фигурираше с нарушения и в ревизията на прокуратурата за последните 5 години.