Прокурорът Дончев казал над 50 пъти името на Петков
Прокурорът Дончев казал над 50 пъти името на Петков / снимкa: Sofia Photo Agency

Името на вътрешния министър Румен Петков е изречено над 50 пъти в разговорите на прокурорите Ангел Дончев и Емил Милев, при които Дончев е искал 20 000 евро от колегата си. Това съобщи в интервю за предаването „Афера” на Дарик радио прокурорът Емил Милев.

Срещу Емил Милев е образувано предварително производство за недекларирани доходи и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев бе арестуван на 21 декември с белязаните пари по сигнал на прокурора от Районна прокуратура - Сливница Емил Милев и срещу него бе образувано дело за изнудване.

Делото се води за доходите, с които Милев е купил огромната си къща в столичния квартал Драгалевци, и заради опит да уговори с друг прокурор от Софийската градска прокуратура отлагане на изпълнението на присъда на човек с няколко висящи дела. Прокурорът Емил Милев заяви, че не знае за образуваното дело. Той призна, че къщата в Драгалевци е лично негова и е доста скъпа, но твърди, че доста отдавна е закупил парцела там, и после я е строил с три банкови ипотечни кредита. Отрича да има три коли, като твърди, че не са негови, а на близък негов приятел, който има автокъща.

Ангел Дончев друг път не му е искал пари, направил го е за първи път на 8 декември миналата година. Името на Румен Петков е протекло поне 50 пъти в разговорите между двамата. Дончев го заплашвал с мутренско изнудване в стил 92 г., че ако не даде исканите пари, животът му е свършил дотук. Имало още два-трима прокурори - рекетьори около Дончев, които също го заплашвали, но засега няма да ги посочи, тъй като те доброволно са се отказали да го изнудват, докато Дончев продължил.

Групата около Дончев му приписвали отношения със Златко Баретата, докато всъщност по думите на Милев Ангел Дончев си е купил апартамента, в който живее и където е под домашен арест в момента в столичния квартал “Мусагеница”, от човек на име Венци, изчезнал преди шест-седем години, и който по думите на Милев бил “консилиери” на Златко Баретата.

Ангел Дончев има три апартамента и къща в Княжево, които обаче се водят на други лица от семейството му. Парите всъщност му трябвали, защото отдавна играел на комар. Всеки четвъртък се събирал с определен кръг лица, играели на карти и залагали големи суми пари. Бил чест посетител и на казината на Стойне Манолов, където също бил затънал с голяма сума пари. Стойне Манолов е бил съдружник с Манол Велев в периода 2005 година, а също така и бивш мениджър на ЦСКА.

Целия текст на интервюто на Богдана Лазарова с Емил Милев четете в рубриката "АФЕРА"!