Около 18:30 в четвъртък на Кулата е задържана румънска гражданка при извършване на гранична проверка. Установено е, че това Елена-Габриела Удреа, която е бивш министър на туризма в Румъния и е осъдена за корупционно престъпление в периода 2010-2011 година.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Задържаха бивша румънска министърка в България

Уведомена от Окръжна прокуратура в Благоевград, както и международният отдел на ВКП. "Приложили са ни европейската заповед за арест на румънски език", допълни Милева. Определеният наблюдаващ прокурор е определил мярка задържане за 72 часа. "Преди всичко обаче трябва да бъде получен превод на заповедта за арест, преди да се предприеме следващата стъпка", обясни говорителят.

Очаква се насрочване на заседание с участие на трима съдии и прокурор, на което ще се реши дали лицето да бъде предадено на румънските власти или не. Има правна възможност самата тя да декларира желанието си да бъде екстрадирана. "Съдебните власти на България и Румъния са в непрекъсната връзка. Уверихме ги, че всичко ще бъде изпълнено в максимално кратки срокове съгласно законодателството", заяви още Сийка Милева.

Разследват сигнала на турския тираджия, който твърди, че е ударен от български полицай (ВИДЕО)

Тя информира още, че СРС се е самосезирала по случая с оплакването на турски шофьор на камион, че е бил зашлевен от пътен полицай край Ихтиман. Обвинението ще иска той да бъде разпитан. "Разбрахме, че на водача му предстои пътуване към Германия. Бихме искали да се възползваме и той да остане у нас, за да може да даде показания", допълни представителката на Темида.

Прокуратурата се е самосезирала и за получената закана от депутата Любомир Каримански. Обвинението е възложило проверка на МВР, а данните трябва да бъдат предоставени до 10 дни.