Обвинител №1 Иван Гешев изпрати писмо до председателя на НС и до председателите на парламентарни групи за промяна на Наказтелния кодекс
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 47-ото Народно събрание и до председателите на парламентарни групи, с което се изразява подкрепа за внесените от депутати законодателни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Това съобщиха от прокуратурата.

Текстовете са в посока усъвършенстване на правната уредба, свързана с престъпленията по транспорта и конкретно управлението на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. В писмото се посочва, че прокуратурата е готова да участва на експертно равнище при обсъждане на законопроектите.  

Тежка катастрофа на Околовръстното в София, има загинал (СНИМКИ)

Главният прокурор напомня на депутатите, че преди две години в Народното събрание са внесени предложения в тази посока. Част от идеите включват увеличаване на размера на наказанията за този вид деяния. Например - да се предвиди от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Друго предложение - в случаите на управление на моторното превозно средство след употреба на алкохол (над 1,2 промила) или на наркотици превозното средство да се отнема в полза на държавата.

В писмото до народните представители се отбелязва още, че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия (срещу престъпленията по транспорта) би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия.
БТА